share
cookmode
print
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
bookmark
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
rate recipe
prajifinal3

Mille feuille, crema de vanilie si piure de fructe de padure

Mille feuille este un nume care a reaparut in peisajul culinar si a oferit inspiratie multora, probabil si pentru ca iti ofera o mie de idei in care poate fi reinterpretat. O mie de straturi, asa cum s-ar traduce mille feuille, lasa loc creativitatii si jocului in farfurie.

Ingredients

1/2l lapte
pastaie de vanilie
5 galbenusuri
120g zahar
60g faina
300g fructe de padure congelate
aluat foietaj 400g

Instructions

1
In reteta mea, am incercat sa nu ma indepartez foarte mult de original ci doar sa-i dau o nota personala. Asadar am inceput cu o foaie de aluat de foietaj pe care am decongelat-o in frigider peste noapte. Am pornit cuptorul la 200 °C si, cat timp acesta s-a incalzit, am taiat aluatul in 8 parti cat se poate de egale. Este important ca lama cutitului sa fie bine ascutita, sa nu preseze straturile, ci sa le taie. Dupa acest pas, le-am uns cu ou batut, insa, nu inainte de a infinge prin bucatile de aluat o furculita insetata. Dupa 25-30 de minute in cuptor, au fost gata si le-am lasat deoparte.
2
Intre timp m-am ocupat de crema: ½ litru de lapte, 1 pastaie de vanilie, 100 g zahar, 60 g faina si 5 galbenusuri.
3
Laptele se pune pe foc impreuna cu pastaia de vanilie- care a fost taiata in jumatate si scobita de seminte- si se aduce la temperatura de fierbere incet, avand grija sa nu se lipeasca. Cat timp laptele se incalzeste, galbenusurile se amesteca cu zaharul pana ce se formeaza o crema(foto), peste care se cerne faina si se incorporeaza.
4
Cand laptele s-a fiert, se adauga cu grija gradual peste crema, timp in care se amesteca cu telul pentru a nu se forma o minunata omleta dulce.
5
Dupa ce s-au amestecat, se muta inapoi in cratita in care a fost laptele, se pune iarasi pe foc mic si se continua joaca telului. Dupa 3-5 minute, cand amestecul se incalzeste considerabil, va incepe sa se ingroase, moment in care se ia de pe foc si se da deoparte sa se raceasca. Este de folos daca se asterne o folie de plastic deasupra, pentru a preveni formarea unei cruste. Cand s-a racit, se transfera intr-un pos si se pastreaza la frigider.
6
Pentru piureul din fructe de padure am folosit fructe congelate. Am adaugat si o lingura de zahar peste ele si le-am incalzit pe foc mic, iar mai apoi fiert 3 minute. Le-am mutat in blender si piureul l-am trecut printr-o sita pentru a scapa de seminte. Cam 300 de g vor fi de ajuns pentru 4 portii.
7
Foietajul l-am taiat pe latime in 3, fiindca a crescut considerabil. Pentru a iesi un aluat mai condensat, aluatul de foietaj se poate intinde cat dimensiunea tavii de cuptor, dupa care se acopera cu hartie de copt si cu alta tava pentru a preveni cresterea exponentiala si se intoarce pe la jumatatea timpului de coacere. Eu am fost mai lenes azi, doar le-am taiat dupa ce-au crescut. Efectul este similar.
8
Intre cele 2 straturi am pus crema de vanilie si m-am jucat cu piureul de fructe.
9
Simplu, echilibrat, un desert care nu necesita multa vreme pentru a fi incantator. Sa va mearga la suflet !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mike The Chef
Close Cookmode