share
cookmode
print
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
bookmark
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
rate recipe
fotomancare3-1

Piept de pui cu chiftele de cartofi si piure de mazare

Facem parte dintr-un popor ce a considerat “pacat” orice risipa de mancare. E adevarat totusi ca traim in epoca consumerista si ca oferta este tentanta si mereu diversa, insa, planificarea meselor pentru zilele urmatoare ne poate ajuta sa nu cumparam mai mult decat avem nevoie. De asemenea, este bine  sa fim inarmati cu o lista, inainte de a trece pragul unui supermarket sau de a merge la piata.

Ingredients

Punga magica
2 piepti de pui
3 cartofi copti
1 ceapa rosie
1 morcov
1 lingurita mustar Dijon
150 g mazare congelata
40 g unt
100ml vin alb
100ml otet din vin alb
4 linguri de zahar
1 lingurita boabe de piper(optional)
1 lingurita boabe de mustar(optional)
3 crengute de cimbru
3 catei de usturoi
1 foaie de dafin
alune de padure 20 g
sare si piper

Instructions

1
O buna metoda de a nu risipi parti din legume, care ar ajunge in gunoi, este sa le pastram la congelator intr-o punga, iar daca suntem harnici chiar la frigider, maxim 2-3 zile intr-un bol. Dupa o vreme , punga/bolul va contine destule coji de morcovi, pastarnac, cartofi sau ceapa, codite de patrunjel si marar ori cotoare de la broccoli. Dupa ce punga magica isi varsa esenta intr-o oala, acestea vor fi acoperite cu apa rece, fierte 20 minute, iar apoi se strecoara. Supa poate fi redusa pentru a spori intensitatea sau folosita ca atare si mai apoi congelata in cuburi ce pot fi folosite la nevoie.
2
Pentru inceput voi lua 3 cartofi copti de marime medie care au ramas de la masa de aseara. Peste acestia, dupa ce au fost zdrobiti grosier, voi adauga 1 morcov taiat cubulete ce a fost blansat ( oparit ) 2 minute, cat sa fie fiert dar sa pastreze un pic de textura. Intre timp voi cali o ceapa taiata marunt (eu am folosit rosie), iar impreuna cu o lingurita de mustar de Dijon, sare si piper, vor fi formate chiftelele care vor fi ulterior prajite.
3
Pentru piureul de mazare, voi fierbe cca 150g mazare pentru 8 minute sau cat boabele sunt fierte, avand grija sa nu le gatesc mai mult decat este necesar pentru a pastra o culoare cat mai intensa. Apoi, le voi blenda impreuna cu un cub de unt, sare si piper, iar mai apoi va fi trecut printr-o sita fina. Resturile ramase pot fi amestecate cu jumatate din cantitatea de chiftele pentru a forma chiftele verzi sau pot fi pastrate pentru alta data cand pot fi folosite intr-o alta reteta, de exemplu cu orez.
4
Pentru al treilea element al retetei de astazi voi incalzi 100ml vin alb, impreuna cu o cantitate egala de otet de vin si 4 linguri de zahar. Acestea vor fi aduse pana la termperatura de fierbere, impreuna cu cate o lingurita de boabe de mustar si piper, 2 catei de usturoi, 2 crengute de cimbru si o foaie de dafin. Lichidul astfel format va fi turnat printr-o sita, peste ciupercile brune taiate in jumatati sau sferturi in functie de marime, toate acestea fiind intr-un final asezate intr-un borcan cu capac. La nevoie, sunt gata in cateva ore, dar isi vor desavarsi gustul dupa 2-3 zile atunci cand vor fi absorbit aromele in linistea frigiderului.
5
Pentru sos, 200 ml din supa de resturi va fi redusa la jumatate, peste care se va adauga 100ml vin rosu si se va reduce inca o data la jumatate. Intr-un bol se va amesteca o lingurita de amidon din porumb care se va dizolva cu un strop de apa, iar mai apoi va fi amestecat cu telul in sos, eventual redus in continuare pana ce va ramane pe spatele unei linguri. Nu uitam sa-l imprietenim cu ceva sare si piper, dupa care il dam deoparte.
6
Rosiile cherry le-am taiat in doua, au fost presarate cu sare si un pic de zahar, frunzulite de cimbru si cativa stropi de ulei, dupa care semi-uscate in cuptor la 90de grade pentru 3 ore. Poti face mai multe si apoi le pastrezi vreme indelungata in ulei de masline, intr-un borcan in frigider sau, pentru a usura reteta, poti cumpara din comert. Ele pot fi de asemenea omise .
7
Pieptul de pui va fi gatit simplu. Intr-o tigaie incinsa, se adauga uleiul, apoi pieptul de pui - care a fost scos din frigider cu aproximativ 20 minute inainte - . Se frige cu pielea in jos, iar in aceeasi tigaie se prajesc si chiftelutele. Dupa 3 minute se intorc, dupa care se mai lasa cateva minute pana ce capata o culoare aurie. Chiftelutele se scot intr-o tava, iar puiul se va gati in total 4minute pe fiecare parte, se adauga o ramura de cimbru, un catel de usturoi zdrobit si un cub de 30g de unt, la final fiind introdus in cuptorul incins la 200˚C pentru alte 5-6 minute. Acesta va fi insotit la cuptor in ultimele 3 minute si de chiftelute, pentru a fi siguri ca sunt calde si in interior.
8
Pentru textura am adaugat alune de padure, care au fost coapte 9 minute la 160 ˚C, iar apoi zdrobite cu lama cutitului. Pentru a le aranja in farfurie, ne jucam dupa cum simtim. Sa va mearga la suflet !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mike The Chef
Close Cookmode