share
cookmode
print
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
bookmark
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
rate recipe
tartapozafinala2

Tarta cu ciuperci si primavara

De cand m-am mutat in Iasi, nu am apucat sa merg prin piata prea des, mai ales ca iarna nu este un anotimp prietenos cu oamenii de acolo. Asa ca, dis-de-dimineata, intr-o zi frumoasa de primavara, am pornit la drum sa vad ce plante culeg locuitorii din zona. Ma asteptam sa gasesc urzici, leurda dar am fost surprins sa descopar si hasmatuchi si untisor sau grausor, cum mi-a spus doamna de la care le-am cumparat. Seamana mult cu cresul de apa sau nasturel, dar dupa prima frunza mestecata mi-am dat seama ca este ceva diferit.

Dupa un tur complet al pietei, am pornit spre casa cu doua pungi consistente de…verdeata. Cat am desfacut eu firul in patru, s-au conturat cateva idei pentru tema retetei de azi. Asadar, sa va dezvalui cum a decurs totul.

Ingredients

250g faina cernuta
150g unt rece
4 oua
250g ciuperci brune
200ml smantana dulce
150ml smantana fermentata
70g branza cheddar
100g urzici
100g spanac
1 lingurita de sare
50ml apa rece
1 ceapa
50g leurda
30g patrunjel
60ml ulei de masline
50g parmezan
Zeama de la o lamaie
Cateva fire de ceapa verde
O legatura de ridichi
Untisor
1fir de usturoi verde

Instructions

1
Am inceput cu un aluat simplu de tarta. Faina cernuta, 250g mai exact, am asternut-o intr-un bol, peste care am pus cubulete de unt rece, 150 de g. Cu grija le-am amestecat, pana ce au început sa se adune pe alocuri, impreuna cu un praf de sare. Peste ele, 1 galbenus pe care l-am incorporat in aluat, iar la final 50ml de apa rece.
2
Cand aluatul s-a omogenizat, l-am introdus la frigider pentru 45min, destul timp pentru a ma apuca de celelalte lucruri. Aluatul a fost de ajuns pentru o tava de 28cm, chiar a mai si ramas un pic.
3
O ceapa mica, pe care am calit-o pentru 3-4 minute, a poftit in tigaie cele 250 g de ciuperci, pentru socializare . Am folosit brune, fara vreun iz de discriminare. Dupa cateva minute, am pus un praf de sare si continuat pana ce toata apa din tigaie s-a evaporat. Cu 1 minut inainte, am adaugat si un fir de usturoi pentru aroma.
4
Intr-un castron au fost amestecate cu telul: 200ml smantana dulce, impreuna cu 150ml smantana fermentata, 70 g branza cheddar - poti folosi si telemea sau ce ai prin frigider- 3 oua si 1 lingurita de sare.
5
Am pus o cratita mica cu apa si un praf de sare pe foc, unde am imbaiat rapid 100g de urzici impreuna cu 100g de spanac, scotandu-le dupa 10 secunde in apa rece, eventual cu gheata. Dupa dusul rece, le-am stors de apa si le-am lasat deoparte.
6
A venit vremea tartei pe care am intins-o pe masa, pe un strat fin de faina. Am rulat-o pe facalet si am asezat-o cu grija deasupra tavii, pe care am acoperit-o cu hartie de copt si cam jumatate de kilogram de zahar deasupra, pentru a preveni coaja sa creasca.
7
Dupa 20-25 minute la 180 de grade, am lasat-o sa se raceasca o vreme. Eventualele crapaturi din aluat se „repara” cu restul de aluat, iar ce ramane sade bine in congelator pana data viitoare. Am turnat amestecul de smantana si branza in tava, am adaugat ciupercile, urzicile si spanacul si am introdus tarta la cuptor pentru 25-30minute la 200 °C.
8
Pentru un pesto aromat, m-am decis sa folosesc 50g de leurda, 30g de patrunjel, 60ml de ulei de masline, 50g de parmezan si zeama de la o lamaie. Acestea se blendeaza pana ce totul se impreuneaza.
9
Am insotit tarta cu o salata de untisor, ceapa verde si ridichi. Este extrem de delicioasa! Sa va mearga la suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mike The Chef
Close Cookmode